Welkom bij het programma Verhalen maken met een caleidoscopische blik
Veel onderwerpen in de journalistiek krijgen een aanpak die voorspelbaar is, past in het ideaal van een nieuwstitel, of misschien gewoon de makkelijkste route is naar (kortstondig) succes. Maar je kunt jezelf verrassen door echt op zoek te gaan naar een invalshoek die het sterkste journalistieke verhaal oplevert. Om die invalshoek te ontdekken, belichten we één onderwerp vanuit economisch, politiek, historisch, religieus, sociologisch en/of psychologisch perspectief.
Huiswerkopdracht 1
Huiswerkopdracht 2 - Ingestuurde van eigen stukken
Klik op de groene knoppen hieronder om de teksten te downloaden die jullie hebben ingestuurd.
Bijgaand een nog te verschijnen artikel voor Libelle waarvan ik benieuwd ben wat een andere insteek/blik etc zou kunnen zijn – ik moet er zelf ook nog feedback op geven. Ik heb geen artikel voorhanden van mezelf – als ik schrijf, zijn dat persoonlijke essays of columns dus die zijn niet geschikt voor deze opdracht.
Een interview uit eigen hand
De Stentor: Shoppen zonder afspraak? Winkelier knijpt nog wel eens een oogje toe
MIJN EIGEN VERHAAL:
-Ik ben net sinds maart begonnen bij de Gelderlander, en mijn repetoire is nog niet dusdanig groot dat ik daar denk ik een verhaal uit kan plukken. Maar wat ik wel graag zou willen delen is een idee voor een verhaal dat ik heb, waar de caleidoscopische blik me geweldig bij zou kunnen helpen.
Drugsafval is een soort van ‘regelmatige vondst’ aan het worden. Vaten langs de weg, iedereen kent die berichtjes. Ik heb er zelf ook genoeg over geschreven, maar die berichtgeving gaat eigenlijk nooit verder dan ‘deze twee vaten lagen langs deze weg in dorp X, en toen kwam de speciale opruimingsdienst om ze op te halen’. De typische 112 -berichtjes, om het bot te zeggen. Terwijl dat onderwerp zoveel vragen bij me oproept. Wat zit er nou precies in die vaten? Wat is drugsafval precies? Hoe schadelijk is het voor het milieu, als die vaten lekken? En wie is er verantwoordelijk voor het opruimen ervan? Wat gebeurt er mee? Wordt het verbrand? Goed, daar zou ik dus wat mee willen doen. Maar nog geen idee wat, of met welke blik.
Spagaat tussen het persoonlijke verhaal en de duiding. Het gevolg is een breed en toegankelijk verhaal, dat ook is meegenomen door Algemeen Dagblad. Maar niet in op hoe het is om onafhankelijk burgemeester te zijn. Waar had dat beter gekund?