Het journalistieke veld beweegt snel, op redacties ontstaan hagelnieuwe functies die nog niet in het woordenboek staan. Ook klassieke journalisten bewegen mee, soms naar posities waar ze zelf niet aan dachten. Zoals Gerald Meijer van De Stentor.
“Op maandagochtend rij ik voor een repo naar Ommen, waar in vier weken tijd drie auto’s tegen steeds dezelfde boom zijn geknald. De volgende ochtend plaats ik mijn eigen verhaal met bijbehorende video op onze homepage en Facebook.
Nee, ik heb niet de dagelijkse taak om mijn eigen verhalen zo goed mogelijk te promoten voor print en online. Het kwam toevallig zo uit. Op maandag had ik een ‘schrijfdag’, op dinsdag schoof ik om 06.00 uur ’s ochtends aan op onze redactie in Zwolle voor een dienst als ‘samensteller’. Schrijven en ‘samenstellen’: het zijn zo ongeveer uitersten in ons mediavak anno 2018.
Sinds een aantal maanden bedien ik die twee uitersten. De ene dag ben ik op straat, de andere dag geef ik verhalen van collega’s een plek op de nieuwssite. Welk stuk bombardeer ik tot opening van de site? Welk verhaal pin ik vast op een foto-positie? Wat moet nog even wachten voor publicatie omdat pal voor de middag een beter moment is? Hoe maak ik die kop nog beter? Liefst geen clickbait, maar een kop die de lading dekt én meer mensen aanspreekt.
Online kan ik meteen zien op welk verhaal mensen klikken. Welke video het goed doet. Komen de bezoekers van Facebook, via Google of rechtstreeks naar een verhaal? Een artikel van een collega dat inhoudelijk steengoed is, maar het slecht doet: kan ik dat opkrikken? Mooiere foto erbij, een kop die beter uit de online-koppentest komt en meteen zie ik hem stijgen in de hitlijsten.
Lang, lang geleden toen ik begon bij de krant – de zwart-witfoto’s gingen nét niet meer in een postzak per trein naar de hoofdlocatie in Zwolle – wenste ik dat ik over de schouders van mijn lezers mee kon gluren. Welk verhaal slaan ze over aan de ontbijttafel, welk verhaal lezen ze uit?
Dik twintig jaar later kan ik dat veel beter inschatten, met dank aan online. Handig als ik morgen weer de straat op ga voor ouderwets journalistiek handwerk. En natuurlijk vooral als ik een verhaal van mezelf op onze nieuwssite moet plaatsen.”