Meteen naar de inhoud

Welkom bij Wat te doen als je geen beeld hebt

We kennen allemaal het probleem: een beeldarm onderwerp. Bijzonder interessante materie, maar een hel om het aantrekkelijk te presenteren. Toch moet je ook deze verhalen visueel maken, want het oog wil ook wat. Met zijn ogen scant de lezer het verhaal en bepaalt hij of hij überhaupt wel aan jouw verhaal wil beginnen. In dit programma stel je vast welke beelden al na een seconde op je netvlies gebrand staan. Dan ga je analyseren: hoe komt dat? Je zult zien dat je altijd voor een samenspel moet zorgen tussen tekst en beeld: de twee moeten elkaar versterken. Bij gebrek aan beeld kan je altijd wel een oplossing verzinnen. 

Op deze pagina vind je alle links die je tijdens het programma nodig hebt. 

Overlegkamers

Tijdens het programma zal je regelmatig opdrachten bespreken in kleinere groepjes. Hiervoor kan je terecht in aparte ‘kamers’ in Google Meet. Klik op onderstaande knoppen om naar de ‘kamer’ te gaan. Tijdens het programma hoor je van trainer Henk Marseille welke kamer voor jou is.

Opdracht

Vorm een tweetal. Maak een ultrakort tv-spotje van het verhaal. Hoe breng je het verhaal in beeld? Bedenk voor jezelf snel een scenario bij het verhaal.  Bespreek elkaars scenario’s en bedenk met elkaar het definitieve. Teken een storyboard van dit scenario in de zes beslissende beelden.

Klik op onderstaande (oranje) knop om naar Google Jamboard te gaan. Ga hier met de tekentools aan de slag met je storyboard. Bovenin Google Jamboard kan je met de pijltjes naast 1/6 bladeren door de verschillende storyboards. Voor elke groep hebben we een pagina gemaakt.

Klik op onderstaande (paarse) knoppen voor het bijbehorende verhaal voor jouw storyboard.

Over de trainer

Henk Marseille schilderde gevelborden voor het Grand Theatre in Groningen, maakte postzegels voor KPN, magazines voor het Stedelijk Museum, attributen voor evenementenbureau Malgil, krantenpagina’s en bijlagen voor NRC, Trouw en AD. Hij houdt van plaatjes knippen.