Meteen naar de inhoud

Maarten Keulemans (de Volkskrant): “Het digitale buffet is rijk gevuld, maar kies zorgvuldig wat je op je bord legt”

Een nieuw publiek bereiken door te experimenteren met andere vertelvormen. Maarten Keulemans (de Volkskrant) beschrijft hoe hij de digitale wereld omarmt:

“Het voelde een beetje alsof ik terugging in de tijd, toen ik in 2010 begon bij de Volkskrant. Jarenlang had ik digital only gewerkt bij de NOS en de VPRO. Ik blogde, twitterde, maakte thuis filmpjes en animaties. Verslavend, dat directe contact met het publiek, die veelheid van manieren en technieken om je journalistieke verhaal te vertellen. En dan nu opeens zo’n strenge rechthoek van papier, waarbinnen het allemaal moest gebeuren. Je kon niet eens doorlinken naar je bronnen.

Gelukkig is het online-denken steeds meer doorgedrongen tot de redacties. Schrijven blijft mijn basis, maar ik houd van het experiment, zoek graag grenzen op. Sta ik opeens verkleed als Batman de statistiek van een bepaald onderzoek uit te leggen. Of lig ik in de Intratuin naast zo’n grote kerstman te vertellen waarom culturen veranderen. Met een heel team van intimiderend goede cameramensen, programmeurs, animators en crossmedia-redacteuren. Sinds de VPRO heb ik niet meer zo’n creatieve en gedreven sfeer meegemaakt.

Ik zie de nieuwe mogelijkheden als een buffet, waar je van alles kunt proberen. Misschien is dat wat ik collega’s zou willen vertellen die nog wat schroom voelen. Accepteer dat niet alles voor iedereen werkt: dwing jezelf niet om een YouTube-kanaal te beginnen als je je onzeker voelt voor de camera. Neem geen Twitter-account omdat iedereen dat nu eenmaal doet. Maar je hoeft bij het buffet ook niet altijd hetzelfde gerecht te nemen. Proef, geniet, probeer. Besef dat je nieuw publiek kunt bereiken. En dat het ontzettend leuk kan zijn om te experimenteren met nieuwe vertelvormen, scripts of scrollies en te spelen met je lezer.

Maar neem het ook serieus. Leidinggevenden hebben soms de neiging om te roepen: ach, een filmpje van een paar minuten, dat is toch zo gemaakt? Nou, niet dus. Ook zo’n video vergt planning, voorbereiding, montagetijd, en technisch gedoe met lampen, zendertjes en batterijen die opeens leeg zijn. Het digitale buffet is rijk gevuld, maar kies zorgvuldig wat je op je bord legt – en kijk uit dat je je niet overeet.”

Deel dit verhaal

Picture of Campus DPG Media

Campus DPG Media

De Campus deelt tips, inspiratie en andere verhalen over de journalistiek.