Meteen naar de inhoud

Evelien Delgouffe (HLN.be): “Het leuke aan online schrijven is dat je meteen resultaat ziet”

Een nieuw publiek bereiken door te experimenteren met andere vertelvormen. Online journalist Evelien Delgouffe (Het Laatste Nieuws) beschrijft hoe ze de digitale wereld omarmt:

“Bij HLN werkte ik vroeger gescheiden van alles wat zich online bevond. Je had de papieren schrijvers en iets verderop zaten de digitale schrijvers. Dat waren twee compleet verschillende werelden. Bij de krant begon ik destijds als showbizz-redactrice en ieder jaar klom ik wat op. Ik maakte weekendinterviews, schreef reportages en columns. Nooit dacht ik dat ‘online’ mijn volgende carrièremove zou worden.

De verhalen die ik nu schrijf zijn vooral kort en snappy. Ideaal voor de digitale nieuwsvreter. In de televisierecensies die ik schrijf, experimenteer ik met nieuwe vertelvormen. Ik heb het gevoel dat ik online veel meer mijn ei kwijt kan. De verslaggeving die ik deed voor Temptation Island bijvoorbeeld, barstte van de satire. In de krant kun je geen screenshots afdrukken met snedig commentaar erbij, maar online werkt dat heel goed. Het leuke aan online schrijven is dat je meteen resultaat ziet. Ik kan via de data achterhalen of een verhaal goed gelezen en gedeeld wordt. Of juist niet. In dat geval verander ik de titel of voeg ik een andere foto toe om te zien of dat beter werkt. Niets ligt vast.

De keerzijde van die snelle interactie is de kritiek die je als journalist krijgt van lezers die het oneens met je zijn. Daar had ik als papieren schrijver veel minder last van. Online geven mensen eerder hun mening.

Door mijn overstap naar online voel ik me veel meer autonoom journalist. Vroeger schreef ik mijn tekst, deed iemand anders de eindredactie, deed nog iemand anders de lay-out – nu doe ik alles zelf en kan er ook bewegend beeld bij. GIF’jes maken, video’s embedden, ik heb het allemaal zelf mogen ontdekken. Mijn grootste vrees was vroeger om een one trick pony te worden en mezelf te herhalen. Nu voel ik eerder dat ik mezelf kan heruitvinden als journalist en me niet gauw zal vervelen.”

Deel dit verhaal

Picture of Campus DPG Media

Campus DPG Media

De Campus deelt tips, inspiratie en andere verhalen over de journalistiek.