Meteen naar de inhoud

Van bureauredactie AD Magazine naar online redacteur Koken&Eten

Het journalistieke veld beweegt snel, op redacties ontstaan hagelnieuwe functies die nog niet in het woordenboek staan. Ook klassieke journalisten bewegen mee, soms naar posities waar ze zelf niet aan dachten. Zoals Ellen den Hollander van AD.

“Werken bij de online-redactie: ik had er al eerder over nagedacht, maar het leek me zo vluchtig. De houdbaarheid van een online stuk voelt kort. Bovendien heb ik altijd moeite gehad om kostbare journalistieke verhalen zomaar gratis over de schutting te gooien. Nee, dan papier. Niets zo prettig als de krant of een magazine van de kokosmat te rapen en je eigen verhaal teruglezen.

Toch begon het te kriebelen. Wat was toch dat digital first? Ik informeerde bij onze adjunct-hoofdredacteur of ik zou passen bij de online redactie. Ze vertelde dat er een nieuwe functie zou komen: redacteur Koken&Eten. Was dat iets voor mij, gezien mijn culinaire belangstelling? Spannend vond ik het. Het gebeurt niet vaak dat commercie en redactie samenwerken.

Ik vind het heerlijk om weer te schrijven en ook nog over mijn favoriete onderwerp. Eten. De onderwerpen waarover ik schrijf zijn breed. Het gaat over gezondheid, voedselveiligheid, verspilling en uitgaan. Daarnaast mag ik voor mijn deel van de site artikelen presenteren van collega’s: van mosselen in Zeeland tot wijngaarden in Gelderland. De journalistieke onafhankelijkheid is er nog steeds, want ik schrijf geen verhalen voor adverteerders.

Waar ik van geniet is het zo goed mogelijk presenteren van de stukken en het monitoren van de ‘kijkcijfers’. Hoe goed doen de artikelen het? Welke kop werkt het best? Het geeft me een kick als ik met een kop de juiste snaar raak en honderden lezers tegelijkertijd een artikel lezen. Inmiddels bereiken we met Koken&Eten veel mensen: niet alleen via nieuwsartikelen, interviews en reportages maar ook met video’s over koken, hacks voor in de keuken (‘keukenheks’) en recepten. We groeien hard: de afgelopen zes maanden haalden we 35 miljoen pageviews.

Deel dit verhaal

Picture of Campus DPG Media

Campus DPG Media

De Campus deelt tips, inspiratie en andere verhalen over de journalistiek.