Het journalistieke veld beweegt snel, op redacties ontstaan hagelnieuwe functies die nog niet in het woordenboek staan. Ook klassieke journalisten bewegen mee, soms naar posities waar ze zelf niet aan dachten. Zoals Jan Aelberts van Het Laatste Nieuws.
“Na twee jaar te hebben gewerkt als regionaal eindredacteur, was de zin om zelf weer het veld in te trekken groter dan ooit. Ik was verantwoordelijk geweest voor het nieuws in Brussel en de rand, stuurde journalisten en fotografen aan, niet zelden met een gezonde jaloezie voor hun vak. De hoogste en laagste werelden die ze leerden kennen, mensen met verhalen waarmee je een café stil krijgt, de vrijheid van de freelancer. In 2015 zag ik de kans, mijn stad Brussel zocht een misdaadjournalist. Springen is nooit makkelijk, maar het enthousiasme won van de twijfel.
Al snel werden kalasjnikovs leeggeschoten in de Bataclan. Maanden van huiszoekingen in Molenbeek volgden. Nachtenlang reed ik rond op zoek naar de kleinste scoop. Nog voordat we opnieuw konden ademen lag Brussel onder vuur, ging de bom af in metrostation Maelbeek en onze luchthaven. Het is het soort ellende waar de journalist net zo hard van gruwt als elk ander mens, maar waar hij ook voor leeft. Deel te zijn van onze geschiedenis, hoe donker soms ook, jagen op nieuws en verhalen. Net dan.
In die tijd ontmoette ik de fotografie. Want vaak was het een stuk sneller om zélf een foto te nemen. Meer nog dan van het woord bleek ik te houden van beeld. Ik was dertig en opnieuw verliefd. Nachtenlang bekeek ik videotutorials. Al snel schakelde de redactie van Het Laatste Nieuws me vaker in puur voor fotografie.
Het belang van video op hln.be groeide ondertussen snel. Met wat camera- én journalistieke ervaring op zak, werd mijn job het laatste half jaar breder. Naast foto’s, vandaag vooral portretten, staan ook meer en meer videoreportages op de planning. Spannender zijn de tijden voor geschreven media nooit geweest, de kansen nooit groter. Die sprong van drie jaar geleden is nog altijd de beste beslissing in mijn carrière.”