Meteen naar de inhoud

Wat gaat hier fout?

Taal is ons gereedschap, maar het gaat nog vaak mis. Ontdek jij alle fouten in deze echte voorbeelden uit de titels van DPG Media?

De antwoorden

1. Woning- en grondinnames bijna vier keer zo duur dan werken zelf. (HLN Denderstreek)

Veel mensen zijn bang voor het woord ‘als’, omdat je in een vergrotende trap niet ‘als’ maar ‘dan’ moet zeggen: ‘Brussel is groter dan Antwerpen’. Hier gaat het niet om een vergrotende trap, maar om een vergelijking en dan moet het wel ‘als’ zijn: ‘Leuven is net zo groot als Delft’, ‘Gent is twee keer zo groot als Zwolle’.

2. Honderden mannen en vrouwen, wiens naam opduikt in het dossier van de Bende van Nijvel, moeten hun DNA-staal afstaan aan het federaal parket. (nieuwsbrief HLN)

‘Wiens’ is hier misplaatst, want dat gebruik je alleen als het slaat op een mannelijke persoon enkelvoud. Hier gaat het om mensen in meervoud, en dan moet je ‘wier’ schrijven. Of gebruik liever de moderne omschrijving met ‘van wie’: ‘mensen van wie de naam…’

3. De berichten op sociale media van Roos staat momenteel ter discussie in het Bloemendaalse bestuur. (Het Parool)

‘De berichten op sociale media’ is meervoud, dus ‘staat’ moet ‘staan’ zijn. Heel vreemd, deze fout komt ontzettend veel voor, terwijl het toch zo simpel is: kijk wat het onderwerp van de zin is, staat dat in meervoud, dan moet de persoonsvorm ook in het meervoud.

4. De Rekenkamer zet daarom nu ook vraagtekens bij de peiler Werk van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. (AD Rotterdams Dagblad)

Deze fout zien we vaak voorbij komen. ‘Pijler’, een bijvorm van het woord ‘pilaar’, schrijf je met ij. ‘Peiler’ is afgeleid van het werkwoord ‘peilen’, die schrijf je met ei.

5. Dat kon er bij het OM niet in en ze eiste flinke werkstraffen. (Eindhovens Dagblad)

‘Het OM’ is onzijdig, dus verwijs je met ‘het’.

6. En eigenlijk was het rijkelijk laat: als het Rijk nu echt wilt, kunnen ze een kapvergunning aanvragen. (Brabants Dagblad)

In deze zin staan twee fouten. Anders dan bij veel andere werkwoorden geldt de regel stam + t niet bij het werkwoord ‘willen’ in de derde persoon enkelvoud. ‘Het Rijk wil’, dus. Daarnaast zien we het Rijk hier als enkelvoud, dus ‘kan het’ in plaats van ‘kunnen ze’.

7. R. Kelly dient zich op 18 december te verantwoorden voor de nieuwe aanklacht die hij aan zijn broek heeft hangen. (HLN Showbizz)

Een aanklacht kan niet aan je broek hangen. R. Kelly heeft dus een ‘aanklacht aan zijn broek’.

8. Het was een receptie georganiseerd door de queen haarzelf. (VTM Nieuws)

Dit is een anglicisme. ‘The Queen herself’ is in het Engels correct, maar in het Nederlands schrijven we ‘de queen zelf’, of nog beter ‘de koningin zelf’.

9. Hij gaat terug naar zijn vrouw en veertien kinderen, waarvan sommige nog in bed liggen. (Trouw)

Als het om veertien dingen zou gaan, was ‘waarvan sommige’ goed. Maar omdat het hier om levende wezens gaat, zeggen we ‘van wie sommigen’

10. Archeologen probeerden een stokje te steken voor de bouw, mits er goed onderzoek gedaan mocht worden. (Indebuurt Delft)

‘Mits’ moet ’tenzij’ zijn. ‘Mits’ betekent ‘op voorwaarde dat’, ’tenzij’ betekent ‘behalve als’. ‘Mits’ en ’tenzij’ hebben dus een tegengestelde betekenis.

11. Treinen uit negen richtingen krijgen hun eigen perron en eigen sporen er naartoe. (De Stentor)

Uitdrukkingen als ‘ernaartoe’, ‘hiernaartoe’ en ‘daarnaartoe’ schrijf je aan elkaar.

12. Er zijn werken te zien van onder andere Marieke de Jong, Susanne Maria Wolf en Patrick Magnus. (Tubantia)

Als de zin betrekking heeft op personen, schrijven we ‘onder anderen’, als het om zaken of dieren gaat, is het wel ‘onder andere’.

13. Vrouwen moeten kritischer zijn over de pil, vindt Sarah E. Hill. Zij en gynaecoloog Bertho Nieboer beantwoorden zeven veel gestelde vragen. (Het Parool)

‘Veel gestelde vragen’ moet ‘veelgestelde vragen’ zijn. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld ‘hooggeschoolde mensen’ en ‘meestverkochte boeken’.

14. In hun eetbare vorm zijn paddenstoelen doorgaans laag in calorieën en vormen ze een goede bron van proteïne en vezels, én zijn ze rijk aan antioxidanten. (De Morgen)

In het Engels spreken we van ‘low in calories’, maar dit is geen correct Nederlands. Een gerecht is ‘caloriearm’ of ‘bevat weinig calorieën’.

16. Een week voor de geplande operatie krijgt ze toch vraagtekens als ze in Munies telefoon intieme berichten ziet van een andere vrouw. (De Volkskrant)

Je kunt geen ‘vraagtekens krijgen’. Je kunt wel ’twijfels hebben’, ‘vragen stellen’ of ‘vraagtekens zetten’.

Wil je jouw taalkennis nog verder toetsen? Speel dan nu onze online taalquiz

Deel dit verhaal

Picture of Campus DPG Media

Campus DPG Media

De Campus deelt tips, inspiratie en andere verhalen over de journalistiek.